Aydınlatmada Enerji Verimliliği
Duvarlar açık renkle boyanmalı, İç ve dış aydınlatmada yüksek enerji sınıfı etiketli, verimli lamba (LED) tercih edilmeli, Kullanım alanına uygun, yüksek etkinlik faktörlü (lümen/watt) lamba tercih edilmeli, Koridor ve tuvaletlerde harekete duyarlı ışıklandırma yapılmalı, Işık parlaklığının kontrol edilebildiği dimleme özelliğine sahip aydınlatma sistemi tercih edilmeli, Akıllı camlar (elektrokromik/termokromik)tercih edilmeli, Manyetik balast yerine elektronik balast tercih edilmeli.
Isıtma ve Soğutmada Enerji Verimliliği
Çatı, cephe ve zeminde ısı yalıtımı yapılmalı, Kış aylarında gündüzleri perdeler açılarak güneş enerjisinden faydalanılmalı, Kapı ve pencerelerde olabilecek hava sızıntılarını önlemek için uygun fitil kullanılmalı, Pencerelerde en az çift cam kullanılmalı, mevsimsel ayarlara dikkat edilmeli, Kalorifer peteklerinin (radyatör) arkasına yalıtım levhası yerleştirilmeli, Radyatörlerin etrafındaki ısı kaybına yol açan engeller kaldırılmalı, Radyatörlerin üzerini örtmeyen perde kullanılmalı, Radyatörlerin önü mobilya ile kapatılmamalı, Radyatörlerde ortam sıcaklığının sabit tutulmasını sağlayan termostatik vana kullanılmalı, Akıllı termostat kullanılmalı, 6 Isı kaybını azaltmak amacıyla bina girişlerinde çift kapı/ döner kapı kullanılmalı, Kombi, radyatör, fan coil bakımı ve brülör ayarı ısıtma sezonu öncesi yapılmalı, Kombi/şofbende kullanım suyu sıcaklığı 40oC’yi aşmamalı, Ortamı sürekli havalandırmak yerine kısa ve güçlü havalandırma yapılmalı, Uygun kapasitede ve yüksek verim sınıfında invertörlü klima kullanılmalı, Klima iç ve dış ünitesinin hava giriş çıkışını engelleyecek bir unsur bulunmamalı, Klima iç ve dış ünitesi güneş ışığından korunmalı ve bağlantı boruları izole edilmeli, Klimanın üfleme hızı gereğinden yüksek tutulmamalı, Kazan ısı kayıpları en aza indirilmeli, Sıcak su-buhar hatları, çiller (soğutma grupları) hatları, fan coil hatları ısı yalıtımlı olmalı, Vana ve flanşlarda da yalıtım ceketi uygulanmalı, 7 Merkezi sistemle ısıtılan binalarda ısı paylaşım sistemleri (ısı pay ölçer/kalorimetre) kullanılmalı, Elektrik ve ısı ihtiyacının aynı üretim sisteminden karşılandığı kojenerasyon, trijenerasyon ve mikrojenerasyon tercih edilmeli, Isıtma ve soğutma talebinin karşılanmasında farklı üretim teknolojileri için faydamaliyet analizleri yapılmalı. Maliyet etkin bulunması durumunda ısı pompaları gibi çevreci ürünler tercih edilmeli.
Evde Enerji Verimliliği
Çamaşır, Bulaşık, Kurutma Makinesi Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli, Makine tam kapasite çalıştırılmalı ve gerekmedikçe ön yıkama yapılmamalı, Üreticilerin önerdiği ekonomik programlar kullanılmalı, Tavsiye edilenden fazla deterjan kullanılmamalı, Mümkün olan durumlarda çamaşırlar asılarak kurutulmalı, kurutma makinesi kullanımının gerekli görüldüğü durumlarda ise ısı pompalı yüksek verimli kurutucu modelleri tercih edilmeli. 9 Elektrik Süpürgesi, Ütü Aynı emiş gücünde elektrik tüketimi en düşük olan model tercih edilmeli, Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanılmalı, Toz torbalı süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalı, Ütü alırken buhar kapasitesi yüksek olanlar seçilmeli, Ütü öncesi çamaşırlar askıya asılmalı, ütülenirken nemli olmalı, Ütü bitmeden birkaç dakika önce prizden çekilerek kalan ısıdan faydalanılmalı. 10 Fırın, Ocak ve Su Isıtma Cihazı Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli, Pişirme süresinin sonuna kadar mümkünse fırın kapağı açılmamalı, Fırın pişirme süresinden 5-10 dakika önce kapatılmalı, Fırın contaları kontrol edilerek sızdırmazlıktan emin olunmalı, Pişirme sırasında basınçlı (düdüklü tencere) ve buharlı tencere kullanmalı, Pişirme sırasında tencere ve tavaların kapağı kapalı tutulmalı, İhtiyaç kadar su ısıtılmalı, Ocak alevi sadece tencere tabanına ısı verecek şeklide ayarlanmalı, Az miktarda yemek ısıtırken fırın yerine mikrodalga kullanılmalı. Buzdolabı ve Derin Dondurucu İhtiyaçtan fazla kapasitede buzdolabı veya derin dondurucu alınmamalı, Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli, Buzdolabı sıcaklığı +4 oC, derin dondurucu sıcaklığı -18 oC olarak ayarlanmalı, Soğutma cihazları; fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden ve güneş ışığından uzağa yerleştirilmeli, Duvar ile soğutma cihazları arasında 10-15 cm mesafe olmalı, Sıcak yiyeceklerin buzdolabına konmadan önce soğuması beklenmeli, Buzluktan çıkarılan donmuş ürün buzdolabı kısmında eritilmeli, Ürünler buzdolabına hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde yerleştirilmeli, Buzdolabının fitilinin sızdırmazlık kontrolü yapılmalı, Gıdaları ambalajlayarak nem oluşumuna engel olunmalı, Gıdaların koruyucu ambalajlarının gereksiz kısmı çıkarılmalı.
Ulaşımda Enerji Verimliliği
Mümkün olan yolculuklarda toplu ulaşım araçları tercih edilmeli, Gereksiz yere ani fren yapılmamalı ve gaza basılmamalı, Aracın periyodik bakımları zamanında yaptırılmalı, Araç seyir halinde iken yakıt israfını önlemek amacıyla camlar gereğinden fazla açılmamalı, Araca gereksiz yükleme yapılmamalı, bagajda bulunan gereksiz eşyalar çıkartılmalı, Yüksek verim sınıflı lastik tercih edilmeli, hava basıncı ideal seviyede tutulmalı, Yüksek motor hacmine sahip araçlar gerekmedikçe tercih edilmemeli, Uygun mesafelerde bisiklet kullanımı tercih edilmeli, Araç alırken hem yakıt tasarrufu hem de temiz çevre için elektrikli araçlar tercih edilmeli, Seyahat gerektiren toplantılar mümkün olduğunca çevrimiçi olarak yapılmalı.
İşte Enerji Verimliliği
Bilgisayarlar kısa süreli aralarda uyku moduna getirilmeli, Uzun süreli aralarda, cihazlar bekleme ya da uyku modunda bırakılmamalı, kapatılmalı, Çalışanlar için genel kullanıma açık ortak yazıcılar kullanılmalı, Asansörler yakın katlar arasında mümkün olduğunca kullanılmamalı, Bilgisayar, yazıcı, kâğıt parçalayıcı vb. ofis cihazlarının “Energy Star” işareti taşımasına dikkat edilmeli, Mümkünse masaüstü yerine dizüstü bilgisayar kullanılmalı, Gereksiz yere çıktı alınmamalı, elektronik ortamda çalışmaya özen gösterilmeli, İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22 °C, soğutma sezonunda ise en az 24 °C olması sağlanmalı.
Eğlence Sistemlerinde Enerji Verimliliği
İhtiyaca uygun büyüklükteki televizyon tercih edilmeli, Televizyonların parlaklık seviyesi ihtiyaca uygun ayarlanmalı, Televizyon, modem ve uydu alıcıları kullanılmadığı zamanlarda kapatma düğmesinden kapatılmalı, Açma kapama düğmesi olan uzatma kabloları kullanılmalı, Şarj aletleri kullanıldıktan sonra prizde bırakılmamalı.
Bunları Biliyor Muydunuz?
LED lambalar geleneksel lambalara göre %80 daha az enerji tüketir. Ayrıca bu lambalar 25 kat daha uzun ömürlüdür. Harekete duyarlı ışık sensörü ile ilave %75’e varan enerji tasarrufu sağlanır. Aydınlatmada dimleme (kısma) ile ilave %50’ye varan enerji tasarrufu sağlanır. Oda ısıtma sıcaklığında 1°C azaltım ile yaklaşık %7 tasarruf sağlanır. Cephe yalıtımıyla en az %35 tasarruf sağlanır. Radyatör arkasına konulan yalıtım levhası ile %6’ya varan tasarruf sağlanır. Yalıtımsız vana ısı kaybı aynı çapta 2,5 metre borunun ısı kaybına denktir. Avrupa Birliği, oda ısıtma sıcaklığında 1 °C ile azaltım ile yılda 20 milyar m3 doğal gaz tasarrufu sağlamayı öngörmektedir. Araçta gereksiz 100 kg yük 100 kilometrede 1 litre fazla tüketimine neden olur. Lastiklerde 0,5 bar eksik hava %5 fazla yakıt tüketimine neden olur. 16 Ütü yaparken son birkaç elbisede ütü fişinin çekilmesi ile %5 tasarruf sağlanır. Elektrikli süpürgelerin filtrelerini düzenli temizleyerek %10 tasarruf sağlanır. Fırın kapağı her açıldığında%20 ısı kaybı yaşanır. Soğutma makinelerinin; fırın ve radyatör gibi ısı kaynakları yakınında olması %10-20 daha fazla enerji tüketimine neden olur. Kapağı kapalı pişen yemekte %60 enerji tasarrufu sağlanır. E sınıfı enerji etiketine sahip bir buzdolabı F sınıfı enerji sınıfına göre%20daha az enerji tüketir. Az miktarda yemek ısıtmada mikrodalga ile %50 tasarruf sağlanır. Ocak alevini sadece tencere tabanına ısı verecek şeklide ayarlayarak %30 tasarruf sağlanır. Suyu elektrikli ısıtıcı yerine ocakta ısıtma ile 2,5 kat daha az enerji tüketimi sağlanır. Masaüstü bilgisayarlar diz üstü bilgisayarlara göre 4 kat daha fazla elektrik tüketir. 17 Enerji yönetim sistemleri, erken hata tanıma ve yapay zekâ uygulamaları ile %30’a kadar enerji tasarrufu sağlanır. Dijital teknolojiler önleyici bakım uygulamaları ile makine duruşlarında %30-50 azalma sağlanır. Dijitalleşme ile bina sektörünün küresel enerji talebinde 2040 yılına kadar %10 azaltım öngörülmektedir. Ulaşımda dijitalleşme uygulamaları ile yük ve yolcu taşımacılığında %25 enerji tasarruf potansiyeli bulunmaktadır. Bu kitapçıkta yer alan önlemlerle; elektrik tüketiminde %35’e varan, doğal gaz tüketiminde % 50’ye varan, akaryakıt tüketiminde %25’e varan tasarrufa ulaşılabilir.